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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
13/05/2011 |
Data da última atualização: |
09/12/2014 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MENDONÇA-SANTOS, M. de L. |
Afiliação: |
MARIA DE LOURDES M SANTOS BREFIN, CNPS. |
Título: |
Situação atual e tendências da ciência do solo no Brasil. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO PARANAENSE DE CIÊNCIA DO SOLO, 2., 2011, Curitiba, PR. Anais... Curitiba, PR: SBCS, 2011. |
Páginas: |
8 p. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Ciência do Solo; Paraná; Tendências. |
Thesagro: |
Solo. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
11/07/2012 |
Data da última atualização: |
02/08/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
DAMASO, M. C. T.; TERZI, S. da C.; FARIAS, A. X.; OLIVEIRA, A. C. P.; FRAGA, M. E.; COURI, S. |
Afiliação: |
MONICA CARAMEZ TRICHES DAMASO, CNPAE; SELMA DA COSTA TERZI, CTAA; ANTONIO XAVIER FARIAS, Embrapa Agroindústria de Alimentos; ANA CAROLINA PEREIRA DE OLIVEIRA, UENF; MARCELO ELIAS FRAGA, UFRRJ; SONIA COURI, Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Título: |
Selection of Cellulolytic Fungi Isolated from Diverse Substrates. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 55, n. 4, p. 513-520, 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of the present work was to select filamentous fungi isolated from diverse substrates to obtain the strains with potential to produce the hydrolytic enzymes. From a total of 215 strains, seven strains from the soils, six from the plants and one from sugarcane bagasse were selected and identified as belonging to the Trichoderma, Penicillium and Aspergillus genera. The best hydrolytic activities obtained by semi-solid fermentation using these strains were approximately: 35; 1; 160; 170 and 120 U/gdm (CMCase, FPase, ?-glucosidase, xylanase and polygalacturonase, respectively), demonstrating their potential to synthesize the enzymes compared with the results reported in the literature. |
Palavras-Chave: |
Enzima hidrolítica; Fermentação semi-sólida; Filamentous fungi; Fungo filamentoso; Hydrolytic enzymes; Semi-solid fermentation. |
Thesagro: |
Celulase. |
Thesaurus NAL: |
cellulases. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/78024/1/artigo-BABT-Monica-Damaso.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/63889/1/2012-024.pdf
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Marc: |
LEADER 01491naa a2200277 a 4500 001 1952275 005 2019-08-02 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDAMASO, M. C. T. 245 $aSelection of Cellulolytic Fungi Isolated from Diverse Substrates. 260 $c2012 520 $aThe aim of the present work was to select filamentous fungi isolated from diverse substrates to obtain the strains with potential to produce the hydrolytic enzymes. From a total of 215 strains, seven strains from the soils, six from the plants and one from sugarcane bagasse were selected and identified as belonging to the Trichoderma, Penicillium and Aspergillus genera. The best hydrolytic activities obtained by semi-solid fermentation using these strains were approximately: 35; 1; 160; 170 and 120 U/gdm (CMCase, FPase, ?-glucosidase, xylanase and polygalacturonase, respectively), demonstrating their potential to synthesize the enzymes compared with the results reported in the literature. 650 $acellulases 650 $aCelulase 653 $aEnzima hidrolítica 653 $aFermentação semi-sólida 653 $aFilamentous fungi 653 $aFungo filamentoso 653 $aHydrolytic enzymes 653 $aSemi-solid fermentation 700 1 $aTERZI, S. da C. 700 1 $aFARIAS, A. X. 700 1 $aOLIVEIRA, A. C. P. 700 1 $aFRAGA, M. E. 700 1 $aCOURI, S. 773 $tBrazilian Archives of Biology and Technology$gv. 55, n. 4, p. 513-520, 2012.
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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